Endorfines op je bord

Het kan je alleen maar in Belgiƫ overkomen: op 3 dagen tijd verschillende seizoenen ervaren. Na een miezerige zaterdag, verheugd tijdens een stralende zondag, om dan de week te starten met een druilerige maandag. Hoewel ik altijd vrolijk ben, werd ik vandaag uitzonderlijk geveld door dit herfstweer.

Tijd om er iets aan te doen! Dan maar iets lekkers koken, om de gedachten te ordenen. Bij elke hakbeweging van het mes, hakte ik ook in de negatieve gevoelens die dit weer teweegbrengen. Wanneer de zon straalt, straalt mijn humeur ook, maar gelukkig gaat het tegenovergesteld amper op!

Ik zag in de koelkast venkel liggen en ik moest meteen terugdenken aan mijn kookworkshop in New York, bij chef Fed van SxCulinary. Ik had jullie destijds beloofd om de recepten te delen, welnu ik ben er eindelijk aan toe gekomen om dit thuis eens uit te testen! Dat ik bijna alle ingredienten ook in huis moest hebben, was een klein maar belangrijk detail.

Benodigdheden: olijfolie, pijpajuin, venkel, pompoenpitten, enkele teentjes look, sinaasappel, pompelmoes, peper, zout, geroosterd brood, balsamicosiroop

Bereiding:
- hak de venkel en de pijpajuin fijn en laat deze samen met de pompoenpitten stoven in olijfolie op een laag vuur
- hak de teentjes look fijn en laat deze in een droge pan roosteren
- snij de pel van de sinaasappel en pompelmoes en zorg dat er zo weinig mogelijk velletjes aan hangen, snij deze vervolgens in fijne partjes
- meng de look met de citrusvruchten
- rooster intussen enkele sneedjes brood
- wanneer de venkel gestoofd is en het brood knapperig is, dresseer  je alles mooi op een bord en werk je af met balsamicosiroop

In het originele recept werden er meerdere ingrediƫnten gebruikt, maar die je niet zomaar in de koelkast terugvindt. Ik heb deze dan bewust weggelaten en het recept lichtjes aangepast. Het resultaat is daarom niet minder lekker!

De originele dressing werd gemaakt op basis van peterselie en olijfolie, het geeft een iets frissere smaak dan de zoete balsamicosiroop.

Enjoy! En hopelijk kan je dit recept ook met je geliefde delen, want als ik Chef Fed mag geloven, dan schieten de endorfines in je lijf de hoogte in na dit gerecht.