Reis rond de wereld - India

×

Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (regel 1127 van /home/cookeat/domains/cook-or-eat.be/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2394 van /home/cookeat/domains/cook-or-eat.be/public_html/includes/menu.inc).

Om eventjes met de deur in huis te vallen: ik ga op W*E*R*E*L*D*R*E*I*S

Na mijn tripje naar New York en Aruba in februari - maart, ben ik teruggekeerd met een onstilbaar verlangen om meer van de wereld te zien. Het besef sloeg bij mezelf niet als een bom in, want die lont was al langer aan het branden. Ik wist dat dit ging gebeuren, alleen wist ik niet hoe lang die lont was en wanneer de bom ging barsten. Voor velen komt dit niet als een verrassing, die hadden de lont zelfs vele korter verwacht... Maar dat gezegd zijnde..genoeg beeldspraak!

India staat tijdens mijn reis niet op het programma, daarom haal ik India dan maar gewoon in huis!

Vorig weekend had ik een kookworkshop bij me thuis. Toen ik in januari op zoek was naar een verjaardagsgeschenk, ben ik op de website van Dishcover gebotst. Het aanbod aan workshops was vrij uitgebreid en Ingrid, de zaakvoerster was zeer flexibel. Je kan kiezen of je zelf de boodschappen voor de workshop doet of echt alles aan haar overlaat, tegen een kleine meerprijs.

We waren met z'n achten en hebben 11 verschillende gerechten bereid. Mijn favoriet was zonder twijfel het naanbrood, de dahl, kip korma én last but certainly not least: de currypoeder. Oh, die geur van de curry...ik krijg nog steeds kippenvel elke keer als ik mijn neus in de kruidenpot stop!

Voorgerechten: samosa, Dahl (=soep, linzensoep in ons geval), frisse komkommersalade, naanbrood, pappadum met mangochutney, Raita (yoghurtdipsaus)
Hoofdgerechten: Kip korma, rode viscurry, pilav, basmatirijst, currypoeder, tomaat-ui kachumbar
Dessert: Kheer (=indiase rijstpap)

Kerriepoeder kan je op vele wijzen samenstellen. Elk Indiaas gezin heeft zo zijn eigen (geheime) samenstelling, in functie van de voorkeuren.
Combinaties maak je met de volgende kruiden: korianderzaad, venkelzaad, mosterdzaad, fenegriekzaad en zaadjes van kardemompeulen. Deze mix rooster je in een pan tot deze heerlijk beginnen geuren. Voeg hier chilipoeder, gemalen komijn, kaneel, gemberpoeder, lookpoeder, zoud, kurkuma en gedroogde kerrieblaadjes aan toe en maal alles fijn met een vijzen of in een koffiemolen.

Ik zit graag met mijn handen in het deeg, daarom dat ik heel graag het naanbrood voor mijn rekening nam. Voor 16 kleine broodjes heb je volgende ingrediënten nodig:
20gr verse gist, 50 ml lauw water, 10 gr suiker; meng deze 3 ingrediënten en laat dit een kwartiertje rusten. Meng 500gr bloem, 10gr bakpoeder en een tl zout; voeg hier 150ml melk, 100ml yoghurt, 2 el olie of ghee (geklaarde boter), een teentje geperste knoflook, 1 tl gemberpoeder aan toe en kneed dit samen met het gistmengsel 5min tot een elkastisch deeg. Laat het vervolgens een uur rijzen op een warme plaats.
Verdeel het deeg in 16 gelijke delen, en kneed deze tot platte koeken. Smeer hier een dun laagje olie/ghee op uit en kruid met het komijnzaad. Leg deze op een grillpan en laat ze ca. 5min langs elke kant bakken.

Voor meer inspirerende indiase gerechten, zie : dahl, kip korma