gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek

Rating: 

No votes yet

IngrediĆ«nten: 
  1. 15 g gedroogde champignons
  2. 100 spekreepjes
  3. 500 g gemengd gehakt
  4. 150 g prei
  5. 1 teen knoflook
  6. 100 ml melk
  7. 3 sneetjes witbtood
  8. 200 g paddenstoelenmelange
  9. 1 bakje basilicum
  10. 250 g tomaatjes
Bereiding: 
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er 100 ml kokend water over. Laat 15 minuten weken.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 minuten uit. Meng het gehakt in een kom mt de prei, knoflook, peper en eventueel zout.
  3. Doe de melk in een diep bord. Week het brood 2 minuten in de melk, knijp uit en meng door het gehakt. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en meng door het gehakt.
  4. Bak de paddenstoelenmelange 5 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar van het vocht op. Snij de geweekte paddensteoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de paddenstoelen in de pan en bak 5 minuten op hoog vuur. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoord.
  5. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de paddenstoelen erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de tomaatjes in de ovenschaal, en zet ze de laatste 10 minuten van de oventijd naast het gehaktbroot en rooster mee.
  6. Laat het gehaktbrood 5 minuten rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.